Det blev ett bra samtal, och de olika företrädarna från BUP var verkligen intresserade och hade mängder av frågor. Många gånger när vi som arbetar med stödverksamhet, opinions- och kunskapsbildning inom ätstörningar och självskadebeteenden (mina tidigare erfarenheter kommer från ABK och ViFinns!) kommer i kontakt med vården eller får ta del av andras erfarenheter är det de negativa aspekterna som vi hör talas om. En vård med enorma brister, för lite resurser och okunnig, ointresserad personal. Resursbristen är tyvärr alltid ett svårt faktum att ta sig runt, hur stor viljan än är, men det är inte omöjligt. Och här träffade vi på en arbetsgrupp som verkligen vill göra gott, som vill få riktlinjer för brukarnas bästa. Jag var nog inte helt förberedd på det, och det var sannerligen en glad överraskning!
BUP är inte perfekt ens i Stockholm, men det här arbetet visar att det finns ett tänkande som är på rätt väg. Tänk om Västra Götalandsregionen kunde göra en liknande satsning inom BUP, och sedan en motsvarande inom vuxenpsykiatrin. Faktum är att den här typen av riktlinjer nog rentav skulle behövas centralt inom psykiatrin i Sverige, så att vi slapp de orättvisor i behandlingsmöjligheter som vi har idag.
Nu får vi se hur riktlinjerna blir i slutändan, men det var ett definitivt glädjebesked från psykiatrin.
SHEDO har för övrigt startat en insamling för att kunna lämna rättspsykdokumentet till auktoriserad översättning inför att sprida det vidare till internationella instanser. Inga bidrag är för små. Läs mer här.
3 kommentarer:
Väldigt bra att ni fick möjlighet att komma dit och delta i samtalen. Hoppas precis som du på att det tas fler sådana initiativ från psykiatrins sida. Det kan absolut leda till viktiga förbättringar i vården.
Absolut, fler sådana initiativ behövs! Gott att höra att det blev ett bra samtal.
Ses imorgon!
Kramar
Sånt glädjer verkligen. Det är viktigt att det finns vilja och folk som vill jobba och bidra till förbättring.
Ha det gott, vi ses på em.
Skicka en kommentar