torsdag 4 februari 2010

Barbariska sedvänjor och ett stort feltänk i hederskulturen

Jag vet inte hur många som undgått DN:s artikel den 4 februari om en 16-årig flicka som begravdes levande i Anatolien (Turkiet). Hennes "brott"? Hon hade manliga vänner. Den här typen av barbariska sedvänjor lever kvar än idag, och inte bara i Turkiet, Pakistan, Afghanistan och andra avlägsna delar av världen. Hederskulturen finns även bland oss. Den ser inte likadan ut överallt, men den finns och är en del av det pågående kvinnomordet.

Att en kvinna drar vanära över släkten genom att prata med en man, eller ha manliga vänner, bygger på en otroligt mystisk syn på kvinnans heder och sexualitet. Mig veterligt har en kvinna aldrig blivit vare sig av med oskulden eller gravid av att samtala med någon (möjligen med undantag av den där jungfrufödseln) och för de allra flesta kvinnorna i världen leder ett samtal inte med säkerhet till sex. Tror männen i de här kulturerna på fullt allvar något annat? Eller handlar det om något så enkelt som att kvinnan ifråga inte blint lyder sin fars order om att i princip vara hemma och osynlig för världen?

Men det som verkligen förbryllar är att det är kvinnorna som straffas om de blir våldtagna. Genom att bli stenade, levande begravda, levande brända, ihjälslagna, skjutna eller förskjutna. Var sker felet i att inte se att ansvaret väl borde ligga på den aktiva parten, förövaren, och inte på offret? Är det inte förövaren som dragit skam över släkten och borde straffas? Vi vet ju att våldtäkter används som vapen för att dra skam över såväl familjer som släkter och folkgrupper – varför är det då den drabbade som ska straffas? Ska man se till barbariska sedvänjor hade Eddans blodsfejder tett sig lite mer begripliga. Men att straffa offret? Nej, det är helt obegripligt och drar i min syn att se det bara ytterligare skam över familjen.

Det ska bli spännande att se hur det turkiska rättsväsendet behandlar den mördade flickans gripna far och farfar. Om Turkiet blundar för barbariet borde kanske den där dörren till EU bli lite trögare att öppna (och ja, jag tycker att man borde kunna dra tillbaka medlemskap för länder som inte klarar av att uppfylla mänskliga rättigheter).

Det här är bara ytterligare en av raden av nyheter om kvinnovåld och kvinnomord, det som Per Wirtén har kallat för "männens globala krig mot kvinnorna" (se bl.a. Expressen den 17/1) som möter oss dagligen. Det går inte att slå upp en tidning utan att läsa om nya våldtäkter och våldtäktsförsök, kvinnomord, -misshandel, -våld och -förtryck, av såväl fysiskt, psykiskt, strukturekonomiskt och socialt slag. Någonstans måste någon reagera. Vi är många som reagerar, men än så länge är det många som bara bläddrar vidare. Jag kanske låter tjatig, men vi får den värld vi skapar och accepterar och jag kan inte acceptera det här.

3 kommentarer:

Marita sa...

Vilken helvetesångest denna tjej haft innan döden befriade henne..

I Konflikt http://www.sr.se/webbradio/?type=broadcast&Id=2192816&BroadcastDate=&IsBlock=0 ikväll, berättades om övergreppen mot kvinnor i krig: Våldtäkt som vapen Och när man trodde man hört allt, insåg man snart att det finns så jävliga vittnesmål att det övergår allt förstånd.

En pojke tvingades våldta sin mamma. Och pappan tvingades uppmuntra sonen. Mamman tvingades sedan äta soldatens avföring och mata sitt barn med en blandning av urin och avföring.

Vad är det för FEL, hur kan någon begrava sin dotter levande, hur kan någon tvinga ett barn att våldta sin mamma??!

Lisa sa...

Suck ja, hur kan de? Var har det slagit så slint att de kan göra det?

Pratade de möjligen om Marika Griehsel och Kvinna till kvinnas film, Kvinnornas krig, i Konflikt? Jag brukar lyssna på det (flitig P1-lyssnare), men gjorde inte det i morse. Och tur var väl det, eftersom den här frågan gjort mig rosenrasande i veckor nu. Och varje dag hör jag nya saker. Varje dag. Det går inte att öppna en tidning eller besöka en nyhetswebbsajt utan att se något om sexuella övergrepp/sexuellt våld mot kvinnor, i och utanför krig. Jag förstår inte omvärldens tystnad, och därmed tysta acceptans. Jo, jag förstår att en del inte orkar och vill höra och därför väljer bort, men ändå... Är det inte vår plikt att höra, se, bevittna. Jag hoppas så innerligt att Margot Wallström kan göra något. Men det som krävs är att människor lyssnar och reagerar.

Måste lyssna på Konflikt nu.

Hanna sa...

Jag läste om det i GP, och det är verkligen helt sjukt att sådant här får lov att hända. Ofattbart.