onsdag 8 september 2010

Brist på uppföljning eller 6 år senare

Nu i september firar jag 6 år som fri(sk) från mina ätstörningar, och ändå kan jag periodvis känna mig väldigt ensam om mina tankar och funderingar och fortfarande undra över om det är "normalt" eller friskt att tänka si eller så. För skuggorna försvinner inte helt.

Vissa dagar, som idag, önskar jag verkligen att specialistenheterna hade något slags program för uppföljning även flera år efter avslutad behandling. Framför allt för diagnoser som man vet kan sitta i eller ha sviter med sig länge. För även om jag är frisk, så har jag perioder när jag inte vet om det som händer – fysiskt och/eller psykiskt – är sviter av mina alldeles för många år med ätstörningar, eller rester, eller bara normala reaktioner på en kanske inte helt hållbar livssistuation. Ni vet, för att kunna ställa de där frågorna om det är normalt att …, om andra också …, finns det något sätt att bemöta … osv. De där frågorna som jag inte har någon att ställa, som ibland gör att jag känner mig helt ensam med mina funderingar och faktiskt bara måste stå ut. För jag känner ingen som levt med en ätstörning så länge som jag gjorde och som sedan blivit så frisk som jag är. Och det är skillnad på att ha haft en ätstörning i några år och att ha vuxit upp och levt nästan hela livet med och i den. Det är stor skillnad på att ha varit sjuk och på att ha levt det. Det säger jag inte för att bagatellisera, utan för att det är en skillnad jag märkt av när jag pratar med andra. Själva helvetet är lika stort oavsett hur länge det varar, och lidande är inget man kan sätta mått på, men det är just normalitetsaspekten som påverkas av hur länge man levde med det. I 25 år var det en del av mitt liv.

Andra jag känner som levt länge med ätstörningar är i de flesta fallen inte friska, och de som är det pratar sällan eller aldrig om det. Jag pratar sällan om det. Det är svårt att hitta orden för att prata om tankar som egentligen är oskyldiga eftersom de inte slår över i beteenden, när så många tror att man inte kan bli fri(sk) från en ätstörning, eller när människor tolkar det som att "jaja, men det är ju bara tankar". Ibland hade det bara varit så skönt att bolla med någon som också varit där, som också levt det, och kommit ut igen. Utan att bli dumförklarad, eller för den delen sjukförklarad igen. En gång kroniker är inte alltid kroniker.

Jag upplever att den lilla kontakt jag hade med specialistvården (behandlingshem i Varberg) försvann väldigt snabbt när jag inte längre hade behandlingsveckor där (=när de inte längre kunde tjäna pengar på mig). Det talades något om uppföljning med ett visst intervall, men bortsett från en enkät via brev minns jag inte att de faktiskt följde upp. Öppenpsykiatrin, där jag var den största delen av tiden, har inte heller någon form av uppföljning efter avslutad behandling, och tidigare terapeuter har jag tyvärr inte råd att ta avstämningssamtal med. Så vad återstår? Försöka bolla med vänner? Kanske. Friska vänner i så fall. Men det är svårt, och det tar emot. "Du… jag behöver prata om något som egentligen inte är något men som kanske är något ändå och som skulle vara skönt bara bolla lite." Alla andra har så mycket med sitt, och när det inte egentligen är något är det svårt att begära det. Jag har i alla fall svårt för att ta den platsen, plus att jag är rent otroligt selektiv med vilka jag "kan" prata med. Då hade det underlättat SÅ mycket med professionella uppföljningar. Inte för att det finns så värst många proffs som kan det här bättre än jag, men för att de är objektiva lyssnare på ett helt annat sätt än vad vänner är. De har betalt för att jag ska ta av deras tid…

Fast kanske handlar det här om att det är drygt 6 år sedan, och att livet går i spiraler, så att vissa saker blir aktuella med jämna mellanrum, när man närmar sig samma ställe i spiralen. Jag har gått vidare, men vissa saker är jag inte färdig med än. För jag vet ju att allting alltid går vidare ☺

5 kommentarer:

Dora sa...

Jag förstår dig fullständig, Lisa. Jag undrar ibland också om mina tankar är normala och även om jag friskförklarats kan ända ha anorektiska tankar ibland. Det hade varit skönt att bolla med någon som har liknande erfarenheter. När jag pratar med kompisar bagatelliserar de mina känslor och försöker få mig att vara tyst genom att säga att jag har jättefin figur nu och att jag ska sluta upp med sådant.

Igår hade jag en föreläsning om ätstörningar (läser vidareutbildning inom psykiatri nu) och den väckte så många tankar och minnen att jag hade verkligen behövt att bolla med någon. Oftast får jag ringa min f.d terapeut som numera är min vän men hon är på semester nu. Dock saknar jag det du beskriver, att det skulle finnas någon uppföljning, att man kan vända sig till någon eller få prata med någon som har samma erfarenheter.

Många kramar för dig

Lisa sa...

Tack, Dora!
Så skönt att höra att du tänker så lika; för ibland får jag för mig att min önskan att bara prata om det där jag aldrig pratar om (aldrig får prata om) bara är självupptagenhet och ältande. Och det är inte ältande, utan väldigt här och nu, "så här är det idag och är det normalt/ok/friskt eller sjukt"? För jag vet ju att jag är frisk. Och så är det en del av mig som bara avfärdar det som självcentrerade bagateller som jag "ju" inte kan ta upp någon annans liv med. Då hade det varit skönt med uppföljningar. Eller kanske stämma av med världens bästa terapeut…

Du kommer att bli en så fantastisk psyksköterska! Åh, vilken tur vården har som får dig.

Vi kanske borde bilda ett nätverk för friska före detta äs-patienter. Vi är inte så många, men det gör det kanske desto viktigare :)

Varma kramar!

Dora sa...

Tack så mycket! Du är så snäll!

Det låter som en bra idé med nätvärk för f.d. äs-patienter. Liten diskussionsforum för att ventilera och prata om det som andra inte förstår.

Jag kan ibland känna längtan efter den lilla flickan som jag var när jag tittar på mina gamla kort där jag är "några" kilo lättare. Jag kan sakna mina kläder som inte passar längre och det stödet jag hade, även om jag oftast inte mådde bra då.

Jag tycker inte att det är ältande. Det var en del av våra liv och det är våra minnen. Alla har minnen, våra råkar vara "anorektiska" och det är inget fel att prata om dem minnena. Det är ingen som stoppar en som pratar om sina "friska" minnen. Vad är skillnaden?

Kram på dig!

Anonym sa...

Hej Lisa

Du känner inte mig men hittade till din blogg via Tankestormar.

Känner igen mig i allt du skriver, frågorna om vad som är normalt eller inte. Ibland tror jag saker är normala men jag tror att de är onormala för att jag under en period i mitt liv var "onormal" (ätstörd).

Det jag nog ältar mest är tanken på att jag inte gjort nåt "vettigt" av min ätstörning, alltså vissa börjar föreläsa, hjälpa andra, utbildar sig till psykologer, behandlare osv. Jag gick vidare och gömmer det hela i garderoben. Mitt mörka förflutna som ligger där och inte finns.
Tanken på att längta tillbaka är också jobbig för jag vet att jag inte vill tillbaka men ändå kan jag "romantisera" det hela...

Så jag håller helt med dig, borde finnas någon uppföljning för oss fri(sk)a. Inte bara ett tack och hej efter 12 veckor i Varberg och x antal år i öppen vården.

Lisa sa...

Dora,
Känner igen och håller med. Det är inte ofta jag saknar något från den tiden, och inte mycket jag saknar, men ibland kommer det över mig. Men det jag saknar är saker som jag tror att jag borde kunna få nu också, utan att svälta mig. Frågan är bara hur.

Hej Anonym!
De där funderingarna om vad som är normalt är svåra, för vad är egentligen normalt för vem? I 25 år var det normalt för mig att hata min kropp och i åtminstone 17 år ville jag hela tiden bli mindre, mindre, mindre. Var inte det normalt? Idag tror jag faktiskt att jag tänker onormalt åt andra hållet – jag tror att jag tänker mindre på kroppsstorlek och tycker bättre om min kropp än vad de flesta normala=aldrig har varit ätstörda tänker. Så hur vet jag vad som är normalt egentligen? Däremot vet jag vad som är friskt för just mig. Men även där hade det varit skönt med bekräftelse ibland. För det är nog just bekräftelsen jag känner saknas.

Vet du vad? Man behöver inte göra något offentligt eller stort av ätstörningsåren. För många räcker det mer än väl att bli friska och lägga ätstörningen bakom sig – det är både en enorm seger och ett sätt att på ett tyst sätt visa omvärlden att det går, att man kan leva friskt igen. Meningen med något är vad vi skapar för mening med det, och det är inte alltid något som alla andra ser. Vissa känner sig kallade att göra något synligt, de allra flesta inte. Det viktigaste är att du gör det som känns rätt för just dig.

Romantisera gör nog alla som haft något slags missbruk, oavsett om det varit ett substansmissbruk eller ett beteendemissbruk. Den där illusionen av kontroll… Men vi vet att den var falsk, så de där rosa såpbubblorna är ganska lätta att sticka hål på, eller hur?

Varma kramar till er båda
L