måndag 4 oktober 2010

Nobelprisvecka: Fysiologi eller medicin

Robert G. Edwards med
världens 2500:de provrörsbarn
Årets Nobelpris i fysiologi eller medicin går till Robert G. Edwards för utvecklingen av provrörsbefruktning, även kallad "livets laboratorium".
En utveckling som hjälp tusentals ofrivilligt barnlösa, och som inte är helt okontroversiell.

"Robert Edwards belönas med 2010 års Nobelpris för utvecklingen av in vitro-fertilisering (IVF eller provrörsbefruktning). Hans insatser har gjort det möjligt att behandla ofrivillig barnlöshet (infertilitet), ett problem som mer än 10 procent av alla par som försöker skaffa barn ställs inför.
Edwards såg redan på 1950-talet möjligheten att använda IVF som behandlingsmetod mot infertilitet och arbetade målmedvetet för att förverkliga sin vision. Efter att ha gjort en rad grundläggande upptäckter kring befruktningens fysiologi blev han den förste att åstadkomma befruktning av mänskliga äggceller i provrör (eller snarare cellodlingsskålar). Den 25 juli 1978 kröntes arbetet med framgång när det första "provrörsbarnet" föddes. Under åren som följde förfinade Edwards och hans medarbetare IVF-metodiken och delade generöst med sig av sitt kunnande till kolleger över hela världen.
Hittills har cirka fyra miljoner barn fötts efter IVF. Åtskilliga av dem har nu hunnit uppnå vuxen ålder och skaffat egna barn. Ett helt nytt medicinskt område har vuxit fram. Robert Edwards har lett utvecklingen hela vägen, från de grundläggande upptäckterna till dagens framgångsrika IVF-behandling. Hans insats representerar en milstolpe i den moderna medicinens utveckling." 
Länk till Nobelkommitténs fullständiga pressrelease.

Imorgon ca 11:45 tillkännages fysikpriset.

3 kommentarer:

Trassel sa...

Det är han väl värd! Utan honom skulle jag inte ha två underbara brorsdöttrar =)

Skrotmamman skrotar vidare - 14 månader mellan barnen sa...

Det är magiskt. Har en vänninna som har två barn, som "egentligen" är tvillingar, med två år emellan. De är blandade samma datum, insatta samma datum (2 år emellan) och födda en dag ifrån varandra. Lillbrorsan hade legat i frysen och väntat ;-)

Martina sa...

Visst är det magiskt!
Hehe ja det är mig Marianne menar...
För mig hade denna man gärna kunnat få ett nobelpris för vart och ett av mina barn!